söndag 9 december 2012


Blondinbella - Isabella Löwengrip

Bloggen Blondinbella skapades 2005 av Isabella Löwengrip som då var 14 år. Karaktären Blondinbella skiljde sig avsevärt från den riktiga Isabella. Den påhittade karaktären eller om man vill kalla det identiteten var en ung blond tjej, tuff och cool med skinn på näsan. Hon festade loss runt Stureplan, umgicks i de inre kretsarna, shoppade och var med i MUF (moderaterna ungdomsförbund). Isabella själv var en ung tjej, på väg mot vuxenvärlden, mobbad i skolan och orolig att hon aldrig skulle få kyssa någon kille. Isabella var medlem i MUF och behövde någonstans hon kunde nå ut med sitt budskap. Hon ville nå ut med sitt budskap genom att provocera, som så många andra bloggar. Men frågan är; visste Isabella vad hon gav sig in i när hon som 14 åring startade upp sin blogg? Visste hon hur mycket detta skulle påverka hennes liv, både positivt och negativt? Det är otroligt lätt att starta en blogg. Reglerna står oftast inte på svenska och det är väldigt lätt att godkänna kraven utan att ha läst igenom och förstått innebörden (Lindqvist och Torslund 2011). Borde det inte vara åldersgräns på att starta en blogg och på att utlämna sig själv, så som det faktiskt händer att unga tjejer och killar gör i bloggar. Det handlar om ansvar (Lindqvist och Torslund 2011). Men var går gränser för ansvar? Är en 14 åring mogen nog att ta ansvar? Att tänka på alla eventuella konsekvenser. Fler vuxna behövs på de arenor där ungdomar spenderar sin fritid (Lindqvist och Torslund 2011). Då kanske ungdomar och vuxna kan hjälpas åt att ta ansvar? De vuxna kan ta ansvar för att förklara vad det innebär att skapa en blogg, att utlämna så mycket om sig själv, hjälpa till att läsa regler och även sätta upp regler för den i detta fallet minderåriga användaren.

Idag är Isabella en entreprenör, har startat upp och äger olika aktiebolag bl.a. Spotlife som är en portal för olika bloggar. Hon har även statat tidningen Ego Boost som hon sålde tidigare i höst (2011). Hon driver fortfarande bloggen Blondinbella, dock inte på samma provocerande sätt som tidigare. Idag handlar bloggen om hennes liv som sambo, stundande bröllop, heminredning och deras hundvalp. Isabella framställer idag sig själv som en tjej med skinn på näsan, hon påstås inte ta åt sig av de negativa och elaka kommentarerna och hon går emot dagens skönhets och kvinnoideal. Hon förespråkar att alla är vackra som dom är. I dagens samhälle är det väldigt lätt att framförallt kvinnor blir objektifierade, det har blivit till ett villkor för den kvinnliga existensen (Hällgren 2010). Jag tycker det är fantastiskt att en ung kvinna vågar gå emot detta och sprida ut sitt budskap på en publik arena där många andra unga kvinnor kan ta del av detta och förhoppningsvis ta åt sig av det. Vi kan även läsa om olika samhällsdebatter, problem, naturkatastrofer osv. Men även vid samhällsfrågor lyfter hon fram sig själv och belyser vad hon gör för att hjälpa till. Men det är väl också det en blogg handlar om. Att kommunicera om sig själv(Frisén 2011).

Från början var bloggen en flykt från verkligheten, ett sätt att få drömma, men också att sätta upp mål för vad Isabella ville med sitt liv. Kanske en förhoppning om att träffa likasinnade på internet? Med dagens moderna informationsteknologi är det möjligt för ungdomar att interagera med varandra med påhittade identiteter, en identitet som endast finns på internet (Frisén 2011). I detta fallet blir interaktionen möjlig då Isabella snabbt får många läsare till sin blogg som ger respons tillbaka genom olika kommentarer. Men det är inte bara positivt med att få många kommentarer. Det talas mycket om nätmobbing, rykten som sprids, bloggare som sprider osanning om varandra (Lindqvist och Torslund 2011). Det är absolut inte bara positiva kommentarer som  går att läsa hos Blondinbella. Räknas inte detta också som nätmobbing? Och hur påverkar detta egentligen Isabella?

Kan det vara så att Isabella vuxit in i sin "roll" och blivit Blondinbella? Identitet kan förstås som en persons uppfattning om vem en person är eller vill vara (Hällgren 2010). Isabella skapade en tjej som hon tyckte var cool, en tjej med skinn på näsan som kom lång i livet. Idag har hon blivit den tjejen. Men min tanke blir genast, vad har hon missat på vägen? Hade hon blivit någon annan utan bloggen? Eller har vi alla en påhittad karaktär inom oss som vi strävar efter att efterlikna? När det kommer till att skapa sin identitet är förhållandet mellan sig själv och ens omgivning väldigt viktigt (Hällgren 2011). Kan det då vara så att det var väldigt viktigt för Isabella hur andra såg på henne? Hon hade redan en klar bild av hur och vem hon ville vara, hennes uppgift blev att bevisa för omvärlden att det var den tjej hon egentligen var.

Bloggens inverkad på identiteten eller identitetsskapandet kan uppfattas som både positivt och negativt(Hällgren 2010). Isabella har fått möjligheten att arbeta med det hon tycker är allra roligast. När hon startar nya projekt kommer hon långt med sitt redan etablerade produkt namn.

Isabellas önskad om att stärka andra unga tjejer och få dem att skapa en stark identitet anser jag vara lite tvetydig. Å ena sidan går hon ut med bilder på sig själv utan smink där hon visar upp sin acne. Detta för att visa att det inte är något fel och att alla kan drabbas. Men å andra sidan berättar hon också om vilka dyra krämer och hudterapeuter som behövs för att åtgärda problemet. Vilket de flesta unga tjejer inte har råd med.

Efter att ha studerat ett antal unga tjejers bloggar anser jag ändå att Blondinbella är en sund tjej som går sin egen väg. Jämfört med många andra unga tjejer vars bloggar fylls av bantningstips och bilder från den senaste festen. Om jag som mamma till en tonårsdotter fick tipsa om en blogg skulle det trotts allt bli Blondinbella. Jag ser henne som en bra förebild för unga tjejer i deras skapande av sin egen identitet.

Referenser

Hällgren, Camilla (2012) Gendered Other - Hidden Girl,

Lindqvist Johnny och Torslund Ewa (2011) Unga och Internet.

Frisen, Ann och Hwang, Philip (2011) Ungdomar och identitet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar